Gyűjtőkémények felújítása, kiváltása



Az első gyűjtő kémények  még az ötvenes évek Németországában épültek,míg hazánkban  az  1960-70-es években élték fénykorukat, bár a szakma már akkor is tudhatta, hogy működésük instabil ,de még így is csak a nyolcvanas évek elején tiltották be építésüket.Eddig az időpontig, kb.90 ezer gyüjtőkémény épült fel az országban,nagyrészük még ma is működik időzített bombaként.

 

Kiváltásukra több megoldás létezik,de nincs egységes álláspont ,mindegyik megoldásnak van előnye és hátránya is.

A lakóközösségek  nyilván a költség hatékonyabb megoldást támogatná, de jelenleg még ez a megoldás is meghaladja a lakóközösségek pénzügyi terhelhetőségét.

2016 nyarától az új Uniós jogszabályi változás " eredményeként" csak kondenzációs kazánokat lehet beüzemelni, ez a jogszabály végképp nem könnyítette meg a gyűjtőkéményes lakásokban élők helyzetét.

Sokan úgy gondolják hogy aki Á-t mond ,mondjon B-t is,vagyis aki ilyen helyzetet teremtett az oldja is meg ezt a problémát.

Pl.   újítsa meg az egycsatornás gyűjtőkémények rég elfeledett pályázatát, máris bátrabban vágnának bele a lakóközösségek a kémény felújítására.

 

De miért is szidjuk ezt a kéményt?!

 

Az egycsatornás gyűjtőkémények működése:

teljesen instabil,

időjárásfüggő

fokozott visszaáramlás veszély áll fenn ,

nem füsttömör,

szén -monoxid veszély,

sérült repedezett beton elemek,

szakszerűtlen rákötések ,

hanyag kivitelezés,

Már életkoruk miatt is cserére vagy felújításra szorulnának,de ne feledjük ,hogy már több mint harminc éve betiltották az építésüket !

 

Ha ön is egy gyűjtőkéményes társasházban lakik,és szeretné magát biztonságban érezni ezentúl ,kérem vegye fel a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén.